Årets ferielejre er ikke kun en stor oplevelse for de børn, der får et pusterum fra hverdagen. For frivillige som Emil er det en uge, hvor de kan få lov at lege og opleve, hvor stor en forskel de kan gøre i børnenes liv.

Af Sofie Hviid, september 2014

Alle børnenes øjne er rettet mod scenen, hvor en talende gummisko har stjålet al opmærksomheden. Skoen har store, runde bevægelige øjne og ved siden af står en bugtaler og diskuterer livligt med skoen.

Børnene er fuldstændig opslugt af, hvad der sker på scenen og bryder ud i jublende skrig og grin, når gummiskoen siger noget frækt. Da skoen ryger tilbage i æsken, beder bugtaleren om en frivillig fra salen.

Som var det aftalt på forhånd, lyder der et samstemmende kor fra børnene. ”Emil. Emil. Emiiiiiil!”.

Fra salen rejser sig en ung mand med et stort, viltert skæg. Emils lange, lyse hår og fletningen i skægget passer perfekt til det lyse pirattøj. I dag er det piratdag på Smilets lejr på Fyn, hvor de har fået besøg af en af landets dygtigste bugtalere.

Slet ikke scenevant
Når bugtaleren trykker Emil i hånden, åbner han munden på vidt gab, og børnene skraldgriner, hver gang bugtalerens stemme ser ud til at komme ud igennem Emils mund.

Emil udstråler en behagelig ro og ligner en, der er vant til at stå på en scene. Men det er rent skuespil. Den store fyr med det godmodige smil er uddannet filosof og egentlig ret genert, fortæller han. Men når et helt kor af unger råber ens navn, er der ingen vej udenom end at gå på scenen.

For Emil og de andre frivillige er ugen med ferielejr en slags frikvarter fra voksenlivet. Man kan klæde sig ud som pirat, lege vandkamp hver dag og tage del i et børneunivers på en helt unik måde. Børnene skal mærke, at de voksne er der, fordi de gerne selv vil.

En særlig voksenkontakt
Man kommer dog ikke udenom, at ferielejren også er hårdt arbejde, hvor de voksne er på fra tidlig morgen til sen aften hver dag, forklarer Emil. De har ansvar for børn, hvoraf mange har det svært og døjer med psykiske og sociale problemer til hverdag.

Derfor oplever man også som frivillig, at man skal være til stede på en helt anden måde, end man er vant til med andre børn, fortæller Emil:

”Nogle af børnene løber væk, når de ikke kan klare at være her. Så er der altid en af os, der går efter dem, og får dem med tilbage. De knytter sig ofte til os bagefter, fordi de ser, at vi stadig er der for dem. Mange af de her børn er ikke vant til den slags voksenkontakt derhjemme – hvor de mærker, at man bliver der, også selvom de har gjort noget slemt.”

Personlig udvikling for børn og voksne
Emil er til hverdag arbejdssøgende, og han føler også, at han kan bruge ferielejren til at udvikle sig selv:

”Man lærer virkelig, hvor meget man egentlig kan præstere. Selv på få timers søvn, er man stadig i stand til at skabe gode oplevelser for børnene. Det har faktisk overrasket mig lidt.”

Men det er børnenes udvikling, der er den vigtigste årsag til, at ferielejrene har været en fast del af sommerferien de sidste fire år, forklarer han:

”Jeg kan huske den her meget stille dreng, der ikke rigtig turde være med til så meget. Så tog vi ham med i Tivoli, hvor han kom med op og prøve nogle af de lidt vilde karruseller, og han blev ellevild. Han løb stolt rundt og sagde til alle de andre, at han havde været ude og prøve de vilde ting. Sådan en oplevelse gør indtryk, fordi man har været med til at give ham et helt særligt minde, der altid vil være med ham.”

Du kan selv komme med som frivillig på ferielejr. Læs mere om hvordan du bliver frivillig

Indstil til børnelejr

Her indstiller du et barn (7-13 år) til en børnelejr. Vælg din kommune på listen.
Læs mere om de enkelte ferielejre


Indstil til ungdomslejr

Her indstiller du en ung (14-17 år) til en ungdomslejr. Vælg en ungdomslejr på listen.
Læs mere om de enkelte ferielejre

Ferielejr er de voksnes frikvarter

Årets ferielejre er ikke kun en stor oplevelse for de børn, der får et pusterum fra hverdagen. For frivillige som Emil er det en uge, hvor de kan få lov at lege og opleve, hvor stor en forskel de kan gøre i børnenes liv.
Læs mere